Visdomstenner

Visdomstenner

Visdomstennene er de aller bakerste tennene i over- og underkjeven. De bryter frem i 18-25 års alder og ofte kan det ta lang tid før de kommer ut. Mange får visdomstenner uten å merke noe, men dersom det er dårlig plass kan de skape problemer. De kan bli liggende halvveis fremme og blant annet skape problemer for tannen foran eller det kan bli betent i tannkjøttet rundt. Fordi visdomstennene står lengst bak i munnen så kan de være en utfordring å holde renholdet optimalt.

Les mer om visdomstenner

Dersom visdomstennene ikke kommer helt ut og blir liggende delvis dekket av tannkjøtt og kjevebein så kan bakterier og matrester samle seg mellom tann og tannkjøtt. Det kan da oppstå en infeksjon rundt visdomstannen. Området kan bli hovent, det kan bli ubehag ved tygging  og gaping, noen kan få nedsatt allmenntilstand og feber. Dersom det oppstår en akutt infeksjon rundt visdomstannen så kan man ikke fjerne den med en gang. Da må man først til tannlegen for akuttbehandling som oftest består i skylling rundt visdomstannen med fysiologisk saltvann. Ny time må avtales for fjerning av tannen.

Å fjerne en visdomstann kan være alt fra svært enkelt til svært vanskelig. Vi må derfor vurdere hvert tilfelle før vi avgjør hvilken behandling du trenger. Det finnes også ulike risikovurderinger som må vurderes.  Noen tenner kan trekkes, mens andre må fjernes operativt. I de tilfellene hvor vi ser at jobben er svært vanskelig vil vi henvise til en oral kirurg som utfører behandlingen.

Det er lettere å fjerne visdomstenner på unge personer fordi benet rundt tennene er mer elastisk. Evnen til tilheling er bedre og de har ofte mindre komplikasjoner etter behandling. Derfor anbefales det å fjerne delvis frembrudte visdomstenner så tidlig som mulig og helst før fylte 30 år. I noen tilfeller blir visdomstenner liggende i kjeven og er fullstendig dekket av kjevebein, da er det ikke nødvendig å fjerne tannen, men kontrollere de jevnlig med røntgenbilder (ca hvert. 5 år).

Ta gjerne kontakt for en liten prat eller bestilling av time