Tannlegeskrekk

Nervøsitet, hjertebank, fysisk uvelhet, pustebesvær og søvnløshet før tannlegebesøk er vanlige opplevelser for mennesker med tannlegeskrekk. En situasjon som egentlig er ufarlig vil kunne fremkalle katastrofetanker. Typisk kan man avbestille timen rett før fordi angsten blir for stor. Redselen for smerte er meget vanlig. Smerte er en svært individuell opplevelse, og smerteterskelen er også svært individuell. Smerte er et symptom som bare kan oppleves av personen selv: ” Smerte er hva mennesker sier det er”. I motsetning kan sykdomstegn observeres av andre. Smerteterskelen påvirkes av veldig mange faktorer. Skam i sosiale settinger og følelsen av mangel på mestring er også tegn ved tannlegeskrekk. Noen unngår å smile hvis tannskadene er tydelige, eller smiler med en hånd opp mot munnen. Menn kan anlegge bart for å skjule munnpartiet. Med andre ord kan problemet kraftig innvirke på hverdagen til den som lider av tannlegeskrekk.

Årsaken til tannlegeskrekk er sammensatt og individuell og skal behandles av annet helsepersonell. Tannlegens oppgave er å gjøre deg i stand til å gjennomføre tannbehandling. Samtale og tilvenning vil være nødvendig for mange, men du skal ikke føle deg forpliktet til å gå inn i årsakene til angsten. Hva som utløser angsten i tannbehandlingssituasjonen kan derimot være viktig. Vi kan benytte ulike metoder for å kartlegge din tannlegeskrekk. Det skal brukes god tid på informasjon og relasjonsbygging. En nøye tilrettelagt behandlingsplan gjør at du alltid vet hva som skal foregå og hvor lang tid som er satt av til deg foran hvert tannlegebesøk. For veldig mange er følelsen av mangel på kontroll en viktig del av tannlegeskrekken. Derfor er det viktig at tannlegen hele tiden holder deg informert om neste trinn i behandlingen.

Enkelte ganger vil det være aktuelt med premedisinering /sedasjon /inntak av beroligende tabletter for å kunne klare å gjennomføre behandling. I størst mulig grad ønsker vi å unngå dette og det krever en del ekstra tiltak, men for noen vil dette være nødvendig. Om dette er aktuelt for deg vil du få mer informasjon av tannlegen.

Husk å informere oss om din redsel når du bestiller time, slik at vi best mulig kan tilrettelegge før du møter oss.  Har du spørsmål så ikke nøl med å ringe eller sende en mail.

Ta gjerne kontakt for en liten prat eller bestilling av time