Periodontittbehandling

Periodontittbehandling

Periodontitt er en sykdom som rammer feste rundt tennene. Den  utvikler seg langsomt og dersom den ikke behandles vil tennene tilslutt løsne. Alvorlig periodontitt  rammer ca 10 % av befolkningen. Omtrent like mange er resistente mot sykdommen. Dette en kronisk lidelse som kan ramme deler eller hele tannsettet. Tannstein, dårlig munnhygiene, røyking, stress, arvelige faktorer og visse sykdommer er faktorer som kan fremskynde utviklingen.

Les mer om periodontitt

Tannkjøttsykdom gir vanligvis ingen smerter og vil derfor sjelden oppdages av pasienten før en tann begynner å bli løs. Sykdommen kan oppdages ved en undersøkelse hos tannlegen og kan blant annet sees som bentap rundt tenner på røntgenbilder.

Av og til kan det oppstå en betennelse i tannkjøttet, som skyldes bakteriebelegg (plakk) på tannen. Betennelse i tannkjøttet kalles en gingivitt. Tannkjøttet blir da hovent og blir lettblødende. Tennene må rengjøres grundig for å bli kvitt gingivitten.

Gingivitt er helt reversibelt, dvs. at det ikke oppstår noen varig vevsskade om tilstanden behandles. Gingivitt har tidligere blitt antatt å være forløper til periodontitt, men dette stemmer ikke helt. Selv ved svært godt renhold vil noen mennesker utvikle periodontitt, mens andre kan ha dårlig renhold og ikke utvikle sykdommen.

Periodontittutvikling  skyldes en ubalanse mellom oppvekst av sykdomsfremkallende bakterier i plakk og immunsystemets motreaksjon. Denne reaksjonen er styrt av sentralnerveststemet. Alder, arv og miljø (for eksempel røyking, diabetes og sorg) kan innvirke på denne reguleringen. Bakteriesammensetningen i plakket(bakteriebelegget rundt tennene) til en periodontittpasient er forandret og bakteriene vil kunne trenge inn i vevet. Den påfølgende immunresponsen vil så skade vevet. For å forhindre beninfeksjon vil immunforsvaret sette i gang en prosess hvor benet blir spist opp. Dermed dannes det en avstand mellom toppen av tannkjøttet  og ned til benet. Tannen er primært festet i benet, så det vil nå være en lomme tilstede hvor typiske periodontittbakterier vil fortsette å leve.

Det har vært diskutert om peridontitt disponerer for hjerte- og karsykdommer.  Nyere forskning kan heller fortelle at det er de samme risikofaktorene som gir hjerte- og karsykdom  som også gir økt risiko for periodontitt.

Behandling av periodontitt krever godt samarbeid mellom pasient og tannlege. Det er viktig med god egeninnsats fra pasienten. Grundig rens av tenner morgen og kveld med puss og rengjøring mellom tennene er avgjørende for å få kontroll over sykdommen. Når tannhygienen er bra og det er god plakk- kontroll, så fortsetter behandlingen med rens hos tannlegen. Bedøvelse settes ved behov og det utføres grundig dyp rens under tannkjøttet for å fjerne tannstein og betennelsesvev. Av og til må det utføres lokale små operasjon for å rense rundt tenner med mye festetap. Etter behandling av sykdommen, så avtales det time til kontroll. Det vurderes da behov for videre oppfølging, og intervall for regelmessig rens. Det vil som regel være behov for å kontrollere og rense tannkjøttet 2-4 ganger i året. Behandling av periodontitt vil vare hele livet, og det er viktig med  nøye renhold og regelmessig rens hos tannlegen for å ha kontroll over sykdommen.

Røykeslutt er helt avgjørende for å få kontroll på sykdommen, men kan være svært vanskelig for mange pasienter.

Ta gjerne kontakt for en liten prat eller bestilling av time