Munntørrhet

Munntørrhet rammer rundt 20 % av befolkningen. Litt flere kvinner enn menn rapporterer dette. Det kan skyldes sykdom og/eller medisinering. Kroniske sykdommer som f. eks Sjøgrens syndrom, diabetes type I og II, revmatiske sykdommer, SLE, sklerodermi, depresjon og sarkoidose, samt strålebehandling mot hode- og halsregionen øker risikoen for munntørrhet. Blant eldre er det helt opp mot 40 % som rammes av munntørrhet. Symptomer på munntørrhet kan være tørr følelse i munnen og tungen, vansker med å tygge og svelge maten, vansker med tale og smak, oppvåkning med tørr munn og hals om natten, dårlig ånde, forhøyet kariesaktivitet (mange hull), sprukne lepper, soppinfeksjoner og munnsår.

 

Les mer om munntørrhet

I spyttet er det enzymer som hjelper til å bryte ned maten. Derfor kan det være vanskelig å tygge og svelge mat uten nok spytt.  Spyttet er også det vi kaller en buffer. Det betyr at etter spising (når pH er lav) hjelper spyttet til med å nøytralisere syrenivået i munnen, slik at pH stiger til et nøytralt nivå igjen. Det er derfor det anbefales for noen å tygge en sukkerfri tyggegummi etter mat. Da fortsetter spyttproduksjonen en stund til. Syrer produsert av syreproduserende bakterier som forårsaker karies blir nøytralisert av spyttet. Spyttet har også en smørende effekt på slimhinnene, og gjør slimhinnene til en effektiv barriere mot infeksjoner og sårdannelse.

Det er vanskelig å oppnå god resultater i behandlingen av munntørrhet. Årsaken til munntørrheten skal kartlegges. God munnhygiene og ekstra fluorbruk er viktig for å motarbeide forhøyet kariesaktivitet. Derfor er det også viktig å ha en riktig diett. Sukkerfri tyggegummi eller pastiller kan øke spyttproduksjonen. Spytterstatningsmidler finnes på apoteket, men gir ofte en kortvarig lindring. Tannlegen kan foreta en spyttprøve hvor spyttmengden måles og sammenlignes med normalverdier.

Ta gjerne kontakt for en liten prat eller bestilling av time