Kroner kan lages i forskjellige materialer. Den tradisjonelle kronen er laget av en sterk indre kjerne i metall og et ytre lag av tannfarget porselen. Kronen krever en viss materialtykkelse, og tannlegen må slipe bort noe frisk tannsubstans for å gi nok plass. Et alternativ til den tradisjonelle kronen er en helkeramisk krone. Den er laget av rent porselen. Denne type krone kan lages veldig tynn. Tannlegen trenger ikke å slipe så mye av tannen for å få plass til kronematerialet, og man sparer frisk tannsubstans. En helkeramiske krone er estetisk fin og blir svært lik den naturlige tannen. Det er ikke alltid det passer å lage en slik tynn krone, spesielt langt bak i munnen og ved kraftig bitt. Da kan man heller velge en krone med metallkjerne eller en krone i en gullegering. Gullkroner er veldig sterke og kan være godt egnet dersom det er kraftig slitasje på tennene.
Hvordan lages kronen?
Det er nødvendig med to tannlegebesøk for å lage en krone. Ved første besøk sliper tannlegen til tannen, tar et avtrykk og lager en midlertidig krone. Avtrykket blir en negativ kopi av tennene, som sendes til en tanntekniker. Tannteknikeren lager en modell som kronen fremstilles på. I dag skjer dette digitalt. Det tar 7-10 arbeidsdager før kronen er ferdig. Da prøves den i munnen og det kontrolleres at den passer fint mot den preparerte tannen, i bittet og mot nabotenner. Av og til hender det at den ikke passer helt perfekt og at kronen må sendes tilbake til tanntekniker for justering, men som regel kan man sementere den fast ved andre besøk.
Det er viktig med godt renhold rundt tenner med kroner da det kan komme hull i kanten mellom tann og krone. Tenner med kroner har ofte vært mye behandlet og det er en økt risiko for at de må rotfylles. Ca 10% av tenner med krone må rotfylles.