Ising i tennene

Den kanskje vanligste type ising er en kort og skarp smerte i tannhalsområdet hvor tannbenet (dentinet) lett kan bli blottlagt ved for hard børsting. Dette kaller vi gjerne pusseskader. Iskald drikke og kraftige temperatursvingninger kan gi denne type ising. Noen enkle grep kan gi lindring av disse plagene som rammer en svært stor andel av den voksne befolkningen.

Les mer om ising i tennene

I overgangen mellom tannens krone(den synlige delen av tannen) og roten er emaljelaget veldig tynt, og det skal derfor lite til før dentinet blir eksponert. I dette vevet(dentinet) er det tusenvis av små tuneller som inneholder en bevegelig væske. Stimulering av de blottlagte kanalene med kaldt, varmt eller berøring vil gi bevegelse i væsken, som igjen vil sende signaler til nerven(pulpa) som ligger lengst inne i tannen om at det er fare på fære. Ising kan også oppstå ved slett munnhygiene, tannslitasje og syreskader. Det kan også oppstå når en fylling er gått i stykker eller ikke lengere er tett. Langvarig ising kan være et signal på en ikkeopprettelig skade i nerven eller det kan også oppleves ved større kariesangrep. Det kan derfor være lurt å oppsøke tannlegen ved vedvarende ising. Noen kan oppleve ising i forbindelse med bleking av tennene(forbigående) og også etter tannbehandling(stort sett forbigående).

Noen tannpastaer er spesielt egnet for å hjelpe om plager som dette. De inneholder gjerne kaliumnitrat, som kan lage en hinne over dentinkanalene, og dermed forhindre smertesignalet. Det kan ta noe tid for pastaen gir effekt og slutter man vil isingen kunne gjenoppstå. Skylling med fluorid vil også kunne hjelpe. Unngå veldig sure drikker, frukt og hvitvin som lett kan provosere frem ising. Bruk en myk tannbørste eller en elektrisk tannbørste med lydsignal som indikerer for hard bruk av tannbørsten.  Noen ganger er det nødvendig å endre pusseteknikk for å forhindre videre skade. Ikke puss tennene rett etter inntak av sur mat og drikke. Da er emaljen litt mykere enn vanlig, og børsting vil kunne fjerne et tynt lag emalje. Tannlegen kan også dekke skaden om nødvendig.

Ta gjerne kontakt for en liten prat eller bestilling av time