Graviditet og tannhelse

Det er en allmenn oppfatning at tennene blir svekket under graviditet og at det dermed er større sjanse for å få hull og tannkjøttproblemer. Det er riktig at mange gravide opplever mer blødning i tannkjøttet enn normalt, men dette er til dels en hormonell betinget tannkjøttsbetennelse. Det kalles graviditetsgingivitt.  Noen gravide for økt brekningstendens, og det kan derfor være vanskeligere å pusse tennene så nøye som påkrevd. I tillegg er det viktig å tilstrebe et sunt kosthold under graviditeten, både med tanke på forholdene i munnen og ikke minst den generelle helsen.

Les mer om graviditet og tannhelse

Under graviditeten øker nivået av østrogen og progesteron. Dette gir karforandringer som generelt kan føre til hevelser. Dette gjelder også i munnslimhinnene. Særlig gravide i 2. og 3. trimester kan oppleve dette.

Noen graviditetshormoner favoriserer dessuten oppvekst av noen bakterier i bakteriebelegget rundt tennene som  gir gingivitt (tannkjøttsbetennelse). Noen få gravide ( opp til 5 %) kan utvikle tumorlignende utvekst mellom tennene, oftest i overkjeven, som er smertefri. Disse forsvinner etter graviditeten og er en respons på en irritasjon. Gravide kan også oppleve en forbigående bevegelighet i tennene.

Det er ikke slik at kalsium blir trukket ut av tennene under graviditet. Er det lenge siden forrige tannlegebesøk er det veldig lurt for den gravide å ta seg et besøk. Er den gravide i god form er det ingenting i veien for å gjennomføre nødvendig tannbehandling. På slutten av graviditeten kan det være tungt å sitte bakover i tannlegestolen for noen. Større inngrep kan gjerne avventes til senere om det ikke er akutt.

Noen gravide kan synes det er vanskelig å pusse tenner pga. brekninger. Forsøk å bruke en liten børste. Vær nøye med tanntråd. Er man plaget med oppkast skal det bare skylles med vann. Ikke puss før en halvtime er gått. Emaljen påvirkes av den sure magesyren, og er lettere oppløselig rett etter oppkast. Bruk vann som tørstedrikk og spis regelmessig. For de aller fleste går det helt fint med tennene gjennom svangerskapet selv med noe ekstra syrepåvirkning og hormonelle endringer.

Ta gjerne kontakt for en liten prat eller bestilling av time