Fylling

En fylling er en erstatning for tannvev som er borte. I dag legger vi kun tannfargede fyllinger. Dette er et plastmateriale som heter kompositt. Ved hull i tennene, eller når en tann eller gammel fylling brekker, kan man ofte legge en tannfarget fylling med godt resultat. Fyllinger kan legges i forskjellige fargenyanser og de kan bli svært lik tannens egen farge og form. Varigheten til en komposittfylling varierer fra kun noen få år til 15-20 år. Lokale faktorer som for eksempel bittforhold, spyttet, størrelse på fylling, renhold og kariesaktivitet er avgjørende for holdbarheten.

Defekt amalgan

Ny plastfylling med gjennoppretting av funksjon og estetikk

Før fyllingen legges må eventuell tannråte (hull) og gammel fylling fjernes. Den nye fyllingen må legges mot helt rent vev. Det er viktig at området der fyllingen skal legges er helt tørt, siden fyllingen er sensibel for fuktighet. I noen tilfeller må man ha på en kofferdam (plastduk) rundt tannen. Hvis skaden går ut mot sidene av tannen bruker man en form eller miniforskaling for å holde fyllingen på plass. Tannen behandles så med en fosforsyre i noen sekunder som lager et etsemønster på tannoverflaten og som gjør at fyllingen bindes bedre til tannen. En bonding (tynt lag med plast) smøres på tannoverflaten og lager en binding mellom tann og fylling. Bondingen trenger ned i etsemønsterert og binder sterkt både til tannen og til fyllingen. En herdelampe med lys emitterende diode(LED)  lyser med synlig blått lys med høy energi mot bondingen og fyllingen for at det skal stivne. Siden lyset ikke klarer å trenge igjennom tykke lag med fylling, må den legges lagvis. Tilslutt må den pusses og poleres for å passe inn i bittet og for å gjøre den glatt og fin.

Dersom det er større skader på tannen kan det være vanskelig å bygge tannen opp med en fylling og man kan få et mer holdbart resultat med krone-, delkrone eller porseleninnlegg. Behandlingsalternativer vil bli diskutert ved tannlegebesøket.

Ta gjerne kontakt for en liten prat eller bestilling av time