Bro

Dersom en eller flere tenner er tapt, kan man lage en bro for å erstatte tennene. Den festes på tilstøtende tenner og man må derfor slipe på disse. Broen blir individuelt tilpasset og fremstilles på et tannteknisk laboratorium. Broen har et indre skjelett av metall som er dekket av tannfarget porselen.

Les mer om broer

Hvordan lages broen?

Det kreves to til tre besøk hos tannlegen for å få den ferdig. Ved første tannlegebesøk sliper man til på nabotenner, tar avtrykk og lager en midlertidig bro. (Dersom tenner nylig er fjernet vurderes det om man må gå med en midlertidig bro en periode for at området skal tilhele før avtrykkstaking.) Avtrykket blir en negativ kopi av tennene som sendes til en tanntekniker. Tannteknikeren lager en modell som broen fremstilles på. Ofte bestiller tannlegen kun broskjelettet (den indre delen av broen) fra tanntekniker for å prøve at det passer fint på de slipte tennene. Hvis skjelettet passer fint sendes det tilbake til tanntekniker som brenner tannfarget porselen utenpå og gjør den helt ferdig. Når broen er ferdig prøves den i munnen og det kontrolleres at den passer fint mot tenner, nabotenner, tannkjøtt og i bittet.

Det er viktig med godt renhold rundt en bro for å unngår karies i kanten og tannkjøttsproblemer. Man kan ikke bruke tanntråd på vanlig måte mellom broledd. Man rengjør med små mellomromsbørster eller spesialtanntråd. En bro kan ha meget lang holdbarhet om den stelles pent.

Dersom tilgrensende tenner til tannluken er helt friske er det ikke ønskelig å slipe på disse for å lage en bro. Da kan implantatbehandling være et bedre behandlingsvalg.

Ta gjerne kontakt for en liten prat eller bestilling av time