Bleking

Det er mange som i dag ønsker hvitere tenner. Hvithetsgraden på tenner kan variere mye fra person til person. Bleking fjerner fargemolekyler fra inne i tannvevet, og virkemiddelet er hydrogenperoksid. I Norge og EU  er det kun tannleger som har lov til å selge blekemiddel til tenner som inneholder mer enn 0,1 % hydrogenperoksid.

Les mer om bleking av tenner

Ytre misfarginger fjernes ved puss og rens., mens bleking fjernet farge fra inni tannen. Blekemiddelet trenger gjennom emaljen og frigir oksygenmolekyler som spres i emaljen og bleker tannen ved å spalte bindingene i de misfargede molekylene. Det har vist seg at hjemmebleking med tilpassede skinner er den mest skånsomme og mest effektive behandlingen.

Først må tannlegen undersøke tenner og tannkjøtt. Dersom det oppdages sykdom i tenner, så må det behandles først. Fyllinger eller andre tannerstatninger vil ikke blekes, så det kan bli aktuelt å bytte synlige fyllinger etter endt blekeperiode. Tannlegen må ta avtrykk av tennene for å fremstille blekeskinner.  Fra avtrykket lages en modell, og på modellen presser man en plastskinne. Plastskinnen blir dermed individuelt tilpasset tennene. Man kan velge å bleke en- eller begge kjever.

Når plastskinnene er ferdig kan man begynne å bleke. Man kan enten bleke noen timer på dagen med et litt sterkere blekemiddel, eller med et mildere blekemiddel på natten. Tennene rengjøres grundig før bleking. Blekegelen presses ut som en tynn stripe i forkant av skinnen. Den settes på plass og overskudd av blekemiddel tørkes bort med q-tips. Etter en behandling rengjøres skinnen. Bleking fortsetter på samme måte dagen eller natten etter. Man kan bleke i 8-10 dager, men man kan avslutte før dersom man har oppnådd ønsket resultat. Best resultat får man dersom man klarer å unngå kaffe, te, rødvin og røyk i blekeperioden. Noen opplever ising i tennene under bleking, og det er lurt å bruke tannpasta mot ising og fluroskyll i blekeperioden. Det lages ikke blekeskinner til personer under 18 år.

Ta gjerne kontakt for en liten prat eller bestilling av time